Ve dnech 21.-28. května 2023 se v Římskokatolické církvi slaví Týden Laudato si’, kterým se připomíná již 8. výročí vydání stejnojmenné encykliky o významu péče o stvořený svět v životě a poslání církve.

Hlavním pořadatelem Týdne LS je vatikánské Dikasterium pro integrální lidský rozvoj a jeho ústředním motivem je film The Letter, který některá z hlavních témat encykliky Laudato si' představuje působivým příběhem hlavních hrdinů, skutečných lidí, kteří v mezních situacích bojují o svůj svět, na pozvání papeže Františka přijíždějí do Vatikánu a putují spolu do Assisi. Film The Letter nyní můžete promítat v malých společenstvích s českými titulky.

Za malé společenství lze pro tyto účely považovat skupiny lidí, kteří se sejdou ve farním sále, v místní knihovně, ve škole, na koleji, ale také rodiny či skupiny přátel, kteří se k sledování filmu sejdou u sebe doma. K legálnímu stažení verze s českými titulky je potřeba zaregistrovat se na anglickém webu Screenings - The Letter (http://www.theletterfilm.org/screenings/). Po registraci dostanete email, v němž najdete také odkaz na složku s jinojazyčnými verzemi včetně české. Pokud by Vám orientace v anglické stránce působila obtíže, obraťte se na nás, rádi s registrací pomůžeme.

Během Týdne Laudato si' se také můžete virtuálně připojit k celosvětovým událostem:

V neděli 21. května zahájí Týden Laudato si' papež František stručnými poznámkami po modlitbě Anděl Páně. 

Ve čtvrtek 25. května se v Sala Stampa bude konat tisková konference, na níž bude zveřejněno letošní papežské poselství k Světovému dni modliteb za péči o stvoření, aby tak byl propojen Týden Laudato si' s oslavou Doby stvoření.

V sobotu 27. května od 19:00 budete moci v přímém přenosu sledovat festival Laudato si' z Assisi. Více informací a možnost registrace najdete zde: "Responding to The Letter" - Laudato Si Week.

V neděli 28. května od 15:00 se bude v Assisi konat liturgická oslava Slavnosti seslání Ducha svatého spojená se slavnostním vysláním nových Laudato si' animátorů a dalších pastoračních pracovníků se zvláštním posláním věnovat se péči o stvoření. V přímém přenosu i záznamu ji budete moci sledovat zde: (2) Proclaim the Gospel of Creation: Assisi’s Missionary Send-off of Laudato Si’ Animators - YouTube.

Prosím, pomodlete se spolu s námi oficiální společnou modlitbu pro Týden Laudato si' 2023, jejíž českou verzi najdete jako soubor ke stažení a dočasně také zde: zitlaudatosi.cz |.