Ve dnech 21.-28. května 2023 se bude v Římskokatolické církvi slavit Týden Laudato si’ k připomínce 8. výročí vydání stejnojmenné encykliky o významu péče o stvořený svět v životě a poslání církve. Může to být příležitost k setkání ve farnosti nebo společenství, v němž jste toto téma již otevřeli nebo chcete otevřít.

Společně můžete děkovat za krůčky, které jste na cestě sounáležitosti se stvořením již mohli udělat, a prosit za to, aby se na cestu objevování tajemně propojených vztahů vydali další lidé v církvi, s nimiž byste si mohli být navzájem oporou. Můžete také prosit o to, aby se tam, kde jste, mohla letos slavit Doba stvoření, jejímž tématem bude verš z 5. kapitoly knihy Amos: "Ať se valí právo jako vody, spravedlnost jak proudící potok". Pozvánku od Ekumenického poradního výboru můžete shlédnout zde: (61) #SeasonofCreation 2023 theme launch - YouTube, pod šestilistou kytičkou můžete zapnout automaticky přeložené české titulky.

Týden Laudato si‘ můžete oslavit i doma tím, že budete 27. května večer nebo 28. května dopoledne na televizním kanálu Noe+ sledovat film „Dopis“, který zpřístupňuje některá z hlavních témat encykliky i lidem, kteří ještě nenašli čas a chuť ji číst. Film dokumentuje setkání několika lidí, kteří se v různých částech světa různými způsoby zasazují o rozvíjení integrální ekologie, s papežem Františkem a může Vás povzbudit k novému promýšlení vztahů mezi klimatickou krizí, globální solidaritou a Vaší vírou.